'Justitie loog bewust in strafzaak'

Het Openbaar Ministerie heeft fouten gemaakt in een strafrechtelijk onderzoek naar een man die werd verdacht van mishandeling en verkrachting. Justitie zou bewust hebben gelogen om tot een veroordeling te komen terwijl er geen enkel bewijs was. Dat zegt rechtspsycholoog Peter van Koppen woensdagavond in het programma De Vijfde Dag.

Van Koppen deed met twee collega's van de Universiteit Maastricht onderzoek naar de zaak. In het hele opsporingsonderzoek is volgens hem fout op fout gestapeld. In de strafzaak presenteerde de officier van justitie een schriftelijk uitgewerkt verhoor van de verdachte als een bekentenis van mishandeling, maar de man zou nooit een bekentenis hebben afgelegd.

In de rechtszaal zijn vervolgens opnames teruggeluisterd, waarna de rechters concludeerden dat de uitwerking inderdaad niet juist was. De bewuste man werd daarop vrijgesproken. De zaak duurde ruim drie jaar. Volgens Van Koppen omdat justitie de zaak anderhalf jaar op de plank had laten liggen.

"De grootste doodzonde die je als officier van justitie kunt doen is liegen", concludeert Van Koppen in de uitzending. "Wat nog zorgelijker is, is dat de opnames van die verhoren waarover gelogen zou zijn, direct na het vonnis vernietigd zijn. Het lijkt me heel onwaarschijnlijk dat het toevallig is dat die verdwenen zijn." De betreffende officier is nog altijd in functie.

Het Openbaar Ministerie wil niet voor de uitzending reageren op de bevindingen van Van Koppen.

Een preview van de uitzending.