Overtredingen op boorschip Shell in VS

De Amerikaanse kustwacht heeft op een boorschip van Shell zestien overtredingen van het veiligheidsreglement aangetroffen. Een rapport van het onderzoek is naar het Amerikaanse ministerie van justitie gestuurd, zeiden betrokkenen vrijdag.

De veiligheidsovertredingen werden ontdekt toen het vaartuig, de Noble Discoverer, na het boorseizoen in Seward, in Alaska, in dok lag. Het gaat onder meer om overtredingen die tot brandgevaar kunnen leiden en problemen met de voortstuwing.

"De berichten dat Shell afgelopen zomer mogelijk heeft gewerkt met een ondeugdelijk boorschip met ernstige tekortkomingen (...) roept nieuwe vragen op of Shell in staat is in het arctische gebied op zee veilig te boren en roept voorts ernstige vragen op omtrent de aard en toereikendheid van Shells navolging van geldende wetten en regels", zei afgevaardigde Ed Markey.

Shell liet bij monde van een woordvoerder weten dat veel kwesties die door de kustwacht zijn benoemd al zijn aangepakt.

Een ander boorschip van Shell, de Kulluk, liep rond oud en nieuw aan de grond en is naar een beschutte baai voor het eiland Kodiak gesleept. Beide vaartuigen zullen naar Azië worden gesleept, voor inspectie en reparatiewerkzaamheden.