'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis'

Kim De Gelder heeft een ernstige stoornis. Hij was dan ook niet toerekeningsvatbaar toen hij een bloedbad aanrichtte op het kinderdagverblijf Fabeltjesland in het Vlaamse Dendermonde. Dat bepleitte vrijdag de advocaat van De Gelder in zijn zogeheten akte van verdediging.

Het doden van twee baby's van nog geen jaar oud en twee volwassenen wordt niet ontkend, maar door de geestesziekte van de inmiddels 24-jarige jongeman zou hij niet gestraft moeten worden. Alle experts, zowel degenen die door de verdediging zijn geconsulteerd als die van het Openbaar Ministerie, stellen dat De Gelder een ernstige stoornis heeft, aldus de advocaat. "Het controlevermogen is afwezig en zijn realiteitszin is ernstig aangetast", aldus de verdediging.

De Gelder staat terecht voor in totaal vier moorden en 25 pogingen tot moord. De jongeman bekent de feiten op het kinderdagverblijf en heeft toegegeven eerder al een 72-jarige vrouw te hebben vermoord.

Hij ontkent echter dat hij ook een gezin wilde vermoorden. Deze poging mislukte omdat het gezin niet thuis was, aldus het OM. Na afloop van het betoog van de verdediging vroeg de voorzitter van de rechtbank of De Gelder zich bij de woorden aansluit. ,,Ik heb niet geluisterd", antwoordde de verdachte. ,,ik wil heel erg graag veel reacties geven", voegde hij toe. De voorzitter van het zogeheten hof van assisen zei dat De Gelder daarvoor maandag alle tijd krijgt.

'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis'
'Kim De Gelder heeft ernstige geestesstoornis' (Foto: ANP)