Rellen op Tempelberg om gevangen Palestijnen

Palestijnen die hun steun wilden betuigen aan hongerstakende volksgenoten in Israëlische gevangenissen zijn vrijdag op de Tempelberg in Jeruzalem slaags geraakt met Israëlische militairen. Ook elders op de Westelijke Jordaanoever kwam het tot ongeregeldheden.

Na het vrijdaggebed gooiden tientallen Palestijnen op de Tempelberg, die moslims Haram al-Sharif noemen, met stenen naar agenten. Die lieten dat niet op zich zitten en zetten schokgranaten in. De heuvel met de beroemde moskee en de resten van de joodse tempel is voor gelovigen van de drie grote godsdiensten heilig.

In Hebron schoten agenten traangas af op honderden Palestijnen die hen met stenen bekogelden, liet het Israëlische leger weten. Tientallen mensen moesten volgens de Palestijnse hulpdiensten behandeld worden aan ademhalingsklachten en verwondingen door rubberkogels.

Palestijnen op de Westoever protesteren al de hele week om de aandacht te vestigen op de duizenden Palestijnen die vastzitten in Israël. Vier gevangenen zijn momenteel in hongerstaking.