Archeologen vinden zilvermuntschat in schoen

Rotterdamse archeologen hebben onlangs een schoen met 477 zilveren munten opgegraven. De muntstukken dateren uit de vijftiende en zestiende eeuw, zo maakte de gemeente vrijdag bij de onthulling bekend.

De muntschat werd opgegraven in een bouwput in de buurt van het Rotterdamse stadhuis. De vondst is volgens de gemeente zeldzaam. Nog nooit werden zo veel munten teruggevonden in een schoen.

De oudste munt uit de collectie komt uit 1472, de laatste uit 1592. Kort na die datum moet de schoen met zilverstukken zijn verstopt, waarschijnlijk onder de vloer van een woning.

Naast stuivers, halve stuivers en dubbele stuivers uit Nederland, zaten in de schoon ook exemplaren uit Engeland en Spanje. Die werden aan het einde van de zestiende eeuw door elkaar heen gebruikt. De waarde van de betaalmiddelen zat hem in het gewicht en het percentage zilver in de munten.

De waarde van de collectie munten moet in 1592 vijftig gulden zijn geweest, goed voor twee maandsalarissen. Hoeveel de vondst dezer dagen waard is, werd niet bekendgemaakt.


Archeologen vinden zilvermuntschat in schoen (Foto: Novum)