Wat maakt Fransen tot lievelingsprooi ontvoerders?

Fransen lijken uitgegroeid tot de lievelingsprooi van radicaalislamitische ontvoerders in het westen van Afrika. Met de gijzeling van een gezin met vier kinderen in Kameroen van dinsdag kwam het aantal Franse gijzelaars op vijftien. Van de tweede keus van Al-Qaida en zijn Afrikaanse bondgenoten, Amerikanen, zijn negen personen ontvoerd. Onder de gijzelaars zijn twee Nederlanders, telde de Amerikaanse private inlichtingendienst IntelCenter.

Met iedere nieuwe gijzeling kleurt voor Franse burgers weer een stukje wereldkaart rood. Na de gijzeling van een Frans zevental dinsdag in het noorden van Kameroen voegde de regering in Parijs opnieuw twee landen toe aan de lijst van staten die zij voor haar onderdanen als gevaarlijk terrein beschouwt.

Wat de Fransen tot een geliefd doelwit maakt? Hier volgen drie redenen:

- Frankrijk heeft troepen gestuurd naar Mali om met Al-Qaida verbonden extremisten uit het land te verdrijven. Parijs trotseerde hun dreigementen 'de poorten van de hel' voor Franse burgers te openen als de Fransen de strijd met de islamisten zouden aanbinden. President Hollande zou 'de lichamen van Franse expats in West-Afrika en elders niet kunnen tellen', waarschuwde de radicaalislamitische rebellenbeweging MUJWA.

- Franse bedrijven nemen in de voormalige koloniën in de Sahel en aan de westkust nog altijd een belangrijke plaats in. Ze winnen er onder meer uranium, gas en olie. De aanwezigheid van zoveel Franse werknemers maakt hen tot een gemakkelijke prooi voor kwaadwillenden. De man die dinsdag met zijn gezin in Kameroen werd ontvoerd is in dienst van het Franse gasbedrijf GDF, heeft zijn werkgever bevestigd.

- Voor een Fransman valt losgeld te krijgen. De gewezen Amerikaanse ambassadeur in Mali beweerde onlangs dat Frankrijk ruim twaalf miljoen euro over had om in Niger gegijzeld personeel van het nucleaire bedrijf Areva vrij te kopen. Dat geld vloeide vervolgens naar dezelfde extremisten die Frankrijk nu in Mali bevecht, zei Vicki Huddleston. Parijs ontkent losgeld te betalen, maar deskundigen en Amerikaanse ingewijden houden vol dat Franse gijzelaars geld waard zijn. Via tussenpersonen kunnen gijzelnemers voor hun slachtoffers een mooie prijs bedingen.