IAEA: Iran maakt vorderingen met verrijking

Bij de uraniumverrijkingsfabriek Natanz in Iran zijn 180 high-tech centrifuges geheel of gedeeltelijk geïnstalleerd. Dat zegt het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) in een rapport dat donderdag is verschenen. Diplomaten hebben al eerder gezegd dat Teheran was begonnen met het moderniseren van het atoomprogramma, maar dit was de eerste onafhankelijke bevestiging van deze berichten.

Het IAEA-rapport werd donderdag doorgestuurd aan de lidstaten. In het rapport staat dat IAEA-inspecteurs bij een inspectie van Natanz op 6 februari 180 IR-2m-centrifuges hebben gezien. Een deel daarvan was al volledig geïnstalleerd. De IR-2m-centrifuges kunnen drie tot vijf keer sneller uranium verrijken dan de apparatuur die tot voor kort in Natanz werd gebruikt.

Veel landen vrezen dat Iran uiteindelijk hoogverrijkt uranium voor een kernwapen wil produceren. Iran ontkent dit echter met klem en beweert dat het atoomprogramma slechts vreedzame doeleinden kent.

Dat Iran nu daadwerkelijk begonnen is met het uitbreiden van het atoomprogramma is voor veel landen reden tot zorg. De vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland gaan 26 februari in Kazachstan met Iran in overleg over het atoomprogramma. Ze willen dat Iran stopt met de verrijking. De installatie van nieuwe centrifuges is volgens deze landen juist een teken dat Iran het atoomprogramma alleen maar uitbreidt.