Strenge richtlijnen voor isolatie met purschuim

Woningen mogen voortaan alleen nog worden geïsoleerd met purschuim als strenge veiligheidsmaatregelen in acht worden genomen. De Europese brancheorganisatie Isopa heeft dat besloten vanwege gezondheidsproblemen van tientallen mensen, meldt de NOS donderdag.

Bewoners werden waarschijnlijk ziek van chemische dampen die vrijkwamen toen hun vloer werd geïsoleerd met purschuim. De NOS en Nieuwsuur besteedden al eerder aandacht aan de gezondheidsproblemen van enkele bewoners.

Om een vloer van een woning te isoleren met purschuim worden twee chemische componenten samengevoegd en vervolgens in de kruipruimte tegen de vloer van de woning gespoten. Als dat gebeurt mogen bewoners meestal nog thuis blijven. Soms gaat er echter iets fout bij het mengen van de chemicaliën en komen er dampen vrij.

De branche ontkende lange tijd dat er een verband was tussen de klachten van bewoners en de isolatie, maar kondigen nu toch maatregelen aan. Zo mogen bewoners voortaan niet meer thuis zijn als de woning wordt geïsoleerd en moet er tijdens het werk grondig worden geventileerd.

Inmiddels hebben acht gezinnen hun woning moeten verlaten vanwege dampen die blijven vrijkomen. De gedupeerden openden donderdag een meldpunt voor lotgenoten. Mensen met klachten kunnen dat via meldpuntpurslachtoffers.nl kenbaar maken. Ook de verhalen van gedupeerde families staan op de site.