Export goederen op recordniveau

De Nederlandse export van goederen is vorig jaar met vijf procent gestegen tot 431 miljard euro. Dat is het hoogste niveau ooit. De export groeide voornamelijk door buitenlandse producten door te voeren. Machines en brandstoffen zijn de belangrijkste exportproducten. Dat blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

De export groeide vorig jaar met 22 miljard euro. Twee derde van die stijging komt voor rekening van de wederuitvoer. Op de doorvoer van goederen verdient Nederland minder dan op de export van eigen producten.

Nederland voerde voor ruim 110 miljard euro aan machines en vervoersmiddelen uit. Brandstoffen kwamen met 83 miljard euro op de tweede plaats, gevolgd door chemische producten, met een waarde van 77 miljard euro.

Het belangrijkste exportland voor Nederland is Duitsland, met een exportwaarde van ruim honderd miljard euro. Nederland exporteert voornamelijk naar Europese landen. In de top tien zijn de Verenigde Staten op de vijfde plek en China op de negende plek, de enige niet-Europese landen. Toch groeit de export buiten het continent snel. 44 procent van de groei kwam uit de export naar niet-Europese landen.