Friese boerderij uitgebrand

Een grote brand heeft woensdagavond een boerderij in het Friese Wyns grotendeels in as gelegd. In de boerderij woonden naast de twee hoofdbewoners zestien studenten, meldt de politie. Er vielen geen gewonden.

De studenten van de agrarische hogeschool in Dronten verbleven voor een stage in appartementen in de boerderij, zegt een woordvoerder van de gemeente Tytsjerksteradiel, waar Wyns onder valt. De studenten, tussen de 21 en 24 jaar, zijn net als de bewoners opgevangen in een boerderij in de buurt.

Het is nog niet bekend wat er met de studenten gaat gebeuren. "Misschien dat ze hun stage op een andere manier afmaken, maar het is ook mogelijk dat ze terugkeren naar hun opleiding", zegt een woordvoerder van de gemeente.

Een rieten dak en een gastenverblijf gingen verloren. Bij de brand is asbest vrijgekomen. Uit voorzorg werd omwonenden geadviseerd ramen en deuren te sluiten. Achteraf zou zijn gebleken dat er geen gevaar voor de volksgezondheid is geweest.

Enkele bewoners zeggen volgens de politie dat de houtkachel in een gezamenlijke ruimte plotseling erg begon te roken en dat er vuur bij de schoorsteenpijp ontstond. De politie onderzoekt wat er mis is gegaan.