Kamerleden bezoeken Kunduz

De defensiespecialisten in de Tweede Kamer hebben deze week de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz bezocht. Dat heeft het ministerie van Defensie woensdag bekendgemaakt.

De Kamerleden bezochten tijdens het driedaagse bezoek naast Kunduz ook de hoofdstad Kabul en Mazar-e-Sharif, waar de Nederlandse F-16's gestationeerd zijn. Zij hebben tijdens hun bezoek gesproken met militairen, diplomaten, vertegenwoordigers van non-gouvernementele organisaties en de Afghaanse minister van Binnenlandse Zaken.

Doel van het bezoek was om de voortgang van de politietrainingsmissie met eigen ogen te zien. Voorzitter van de vaste Kamercommissie Defensie Han ten Broeke (VVD) zou hebben geconcludeerd dat de Afghanen al in staat zijn om hun eigen mensen te trainen. "Dat is een concreet resultaat van de Nederlandse missie", zegt hij volgens Defensie.

Het gezelschap bestond verder uit Angelien Eijsink (PvdA), Wassila Hachchi (D66), Raymond Knops (CDA), Bram van Ojik (GroenLinks), Raymond de Roon (PVV) en Ronald Vuijk (VVD). Zij werden begeleid door de plaatsvervangend commandant der strijdkrachten, luitenant-generaal Hans Wehren. De Kamerleden keren woensdagavond terug.

De missie in Kunduz wordt mogelijk eerder afgebroken. Het kabinet neemt daarover binnen een maand een besluit, zei premier Mark Rutte (VVD) vrijdag. De missie zou eigenlijk tot 2014 duren, maar wordt mogelijk deze zomer al afgebroken.

De Nederlandse trainers worden beschermd door Duitse militairen. Omdat Duitsland overweegt sneller weg te trekken uit Kunduz valt die bescherming mogelijk weg. "Het is dan samen uit, samen thuis", zei Rutte. Hij wil echter nog niet op een dergelijk besluit vooruitlopen.


Kamerleden bezoeken politiemissie Kunduz (Foto: Novum)