Moszkowicz heeft jaarstukken nog niet gedeponeerd

De Kamer van Koophandel heeft nog geen jaarstukken ontvangen van Bram Moszkowicz. De advocaat zei eerder deze maand van plan te zijn de jaarrekeningen tot 2010 te deponeren voor het hoger beroep van zijn tuchtzaak. Woensdag, een dag voordat het Hof van Discipline in Den Bosch zich over de zaak buigt, had de KvK in Amsterdam nog niets binnen.

"De laatste jaarrekeningen dateren van 2007", laat een woordvoerder van de KvK weten. Jaarverslagen moeten binnen dertien maanden na afloop van het boekjaar binnen zijn. "Doe je dit niet, dan is dat een overtreding", aldus de zegsman. De boete hiervoor kan oplopen tot 19,5 duizend euro.

Moszkowicz werd 30 oktober door de Raad van Discipline uit zijn ambt gezet. De Orde van Advocaten was een zaak tegen de strafpleiter begonnen en had een schorsing van een jaar, waarvan een halfjaar voorwaardelijk geëist. Het oordeel van de Raad van Discipline viel aanzienlijk zwaarder uit. Moszkowicz heeft beroep aangetekend tegen zes klachten die tegen hem zijn ingediend.

De 52-jarige advocaat werd geschrapt van het tableau omdat hij grote contante betalingen aannam. Ook kwam hij toezeggingen om cliënten zelf bij te staan niet na en verleende hij hun slechte rechtsbijstand. Verplichte bijscholingscursussen volgde de strafpleiter niet. Verder maakte hij niet duidelijk waar contante voorschotten van tienduizenden euro's aan werden besteed en stuurde hij rekeningen voor werk dat niet was gedaan.

De afgelopen weken toonde Moszkowicz in meerdere interviews berouw. Tegen Het Parool zei hij dat hij 'met grote voortvarendheid' cursussen aan het volgen is. Hij beloofde 'zijn leven te beteren' voor wat betreft zijn aanwezigheid op zittingen van cliënten. Ook zei hij ernaar te streven voor 21 februari alle jaarrekeningen tot 2011 gedeponeerd te hebben.

Moszkowicz is donderdag, in tegenstelling tot bij eerdere behandelingen van de zaak, aanwezig bij het hoger beroep. "Ik ga ernaartoe en ik ga er geen geheim van maken dat ik fouten heb gemaakt", zei hij afgelopen week in Elsevier. Het duurt na de behandeling van de zaak nog enkele weken voor het Hof van Discipline uitspraak doet.

De strafpleiter was woensdagmiddag niet direct bereikbaar voor commentaar.