Notaris moet financieel misbruik ouderen signaleren

Notarissen worden binnenkort getraind om financiële uitbuiting van ouderen te herkennen en tegen te gaan. De training maakt deel uit van een proef waarvoor het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport samenwerkt met onder meer notarissen. Dat melden woordvoerders van de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) en het ministerie woensdag.

De KNB schat dat jaarlijks dertigduizend ouderen het slachtoffer worden van financiële uitbuiting. Tachtig procent van hen is vrouw. Het komt volgens de beroepsorganisatie steeds vaker voor dat het testament van een oudere wordt veranderd en dat anderen zich ongewenst bemoeien met geldzaken komt volgens de beroepsorganisatie vaker voor.

Het ministerie doet vanaf dit voorjaar in vier gemeenten een proef waarbij wordt samengewerkt om het misbruik te stoppen. Behalve notarissen nemen ook gemeenten, banken en woningcorporaties deel aan de proef.

Het is voor het eerst dat met deze partijen en op lokaal niveau een dergelijke proef wordt gedaan, legt een woordvoerder van het ministerie uit. "Met de proef hopen we erachter te komen waarop gelet moet worden bij het signaleren van misbruik, wie dit het snelste kan herkennen en hoe we dit het beste kunnen tegengaan."

In welke vier gemeenten het experiment start, is nog niet bekend.