Kankeronderzoeker Clevers krijgt prijs

Hans Clevers is een van de winnaars van de nieuwe Breakthrough Prize in Life Sciences gewonnen. De Utrechtse hoogleraar en president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen (KNAW) krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar kanker. Hij krijgt een bedrag van drie miljoen dollar, meldt de Universiteit Utrecht woensdag.

De prijs is ingesteld door een aantal van de 'succesvolste ondernemers van de laatste decennia', onder wie de oprichter van Facebook Mark Zuckerberg, Art Levinson van Apple, Sergey Brin van Google en de Russische internetondernemer Joeri Milner. Zij beschouwen de onderscheiding als de Nobelprijs van de 21e eeuw.

De Breakthrough Prize in Life Sciences wordt jaarlijks uitgereikt aan vijf wetenschappers, die daarmee worden beloond voor 'buitengewone prestaties' in het wetenschappelijk onderzoek in de geneeskunde.

Clevers is hoogleraar moleculaire genetica aan het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Sinds 2012 is hij eveneens president van de KNAW. Hij doet onderzoek naar darmkanker. Begin dit jaar ontdekte hij de stamcel van de lever.