'Noord-Hollanders fuseren liefst met Zuid-Holland'

Inwoners van Noord-Holland willen het liefst dat hun provincie wordt samengevoegd met Zuid-Holland. Dat meldt Eenvandaag maandag op basis van een peiling. Minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA) wil juist Noord-Holland, Flevoland en Utrecht smeden tot een megaprovincie in 2015.

Uit de enquête blijkt verder dat inwoners van Flevoland zeer verdeeld zijn wat betreft hun fusievoorkeur. Noord-Holland blijkt de populairste fusiepartner, maar slechts voor achttien procent van de inwoners.

Zuid-Hollanders vinden het prima om met Noord-Holland samen te gaan, 29 procent van de ondervraagden geeft deze provincie als voorkeur. Eenzelfde percentage van de Zuid-Hollanders gaat het liefste samen met Zeeland. Utrechters willen het liefst met Gelderland fuseren.

In het onderzoek werd inwoners gevraagd één provincie te noemen waarmee zij het liefst zouden fuseren. In totaal werden 29 duizend leden van het opiniepanel van het tv-programma bevraagd, onder wie achthonderd uit Flevoland, 4500 uit Noord-Holland en 2200 uit Utrecht.