Tbs verkrachter verlengd ondanks te laat verzoek

De rechtbank in Middelburg heeft maandag de tbs van een 30-jarige man verlengd, ondanks dat de officier van justitie het verzoek tot verlenging te laat had ingediend. Daardoor is de man, die tot drie jaar cel en tbs werd veroordeeld voor een verkrachting en twaalf aanrandingen, ruim een jaar in een kliniek behandeld zonder dat de verlenging officieel was vastgelegd.

De tbs van de man ging in op 23 december 2007 en werd twee jaar later, zoals wettelijk wordt voorgeschreven, opnieuw beoordeeld en vervolgens verlengd. Het volgende verzoek tot verlenging had uiterlijk eind november 2011 moeten zijn ingediend door justitie, maar dat gebeurde pas ruim een jaar later, op 21 december 2012.

De officier van justitie gaf als reden voor de vertraging dat de man per ongeluk uit het systeem van de Dienst Justitiële Inrichtingen was verwijderd. Dat gebeurde na de omzetting in tbs met dwangverpleging. Het verzoek werd alsnog ingediend, direct nadat de fout aan het licht was gekomen.

De advocaat van de man wilde dat de officier niet-ontvankelijk zou worden verklaard. Hij wees daarbij op de extreme overschrijding van de termijn. De officier van justitie beriep zich op de speciale omstandigheden van de zaak.

De rechtbank liet weten zich voor een 'welhaast duivels dilemma' gesteld te zien, maar besloot de noodzaak van behandeling van de man en de bescherming van de maatschappij het zwaarst te laten wegen. De rechtbank besloot daarom de tbs van de man met twee jaar te verlengen met ingang van 23 december 2011.