Strontgolf over veebedrijf

Een gescheurde mestsilo heeft zondagnacht gezorgd voor een 'tsunami' aan mest op het erf van een veebedrijf in het Brabantse Rijkevoort. Zo'n vijftienhonderd kuub mest stroomde daardoor over de weilanden, in een schuur en op straat, meldt een woordvoerder van de brandweer maandag. Niemand raakte gewond.

Een koeienstal van het bedrijf aan de Walsert werd door de golf aan mest verwoest. Een deel van het dak kwam naar beneden. Een dertigtal koeien en een stier die daar stonden bleven ongedeerd en zijn geëvacueerd. Behalve een grote ravage veroorzaakte de explosie van de mestsilo ook een enorme stank op het terrein. Die trok in de loop van de ochtend weer weg.

Een deel van de mest kon direct worden weggepompt naar een buurman. De milieuschade bleef beperkt doordat snel een dam werd opgeworpen voor sloten op het erf. Daardoor kon de mest niet in het water terechtkomen.

De mestsilo klapte rond middernacht uit elkaar. Hoe dat kon gebeuren is onduidelijk. "Mogelijk bezweek de silo onder de druk", stelt de zegsman. De silo was echter recent nog gecontroleerd en goedgekeurd.

Het duurt naar verwachting nog twee dagen voordat alle mest van het terrein is opgeruimd, aldus de woordvoerder.