'Let beter op geestelijke gezondheid'

Wat betreft de lichamelijke gezondheid is men relatief goed geïnformeerd. Men weet wat men moet doen om gezond te blijven, en dankzij voorlichting herkent men kwalen bij zichzelf en bij anderen. Als er iets mis is, aarzelt men niet om naar de dokter te gaan. Professor Barbara Sahakian pleit nu voor eenzelfde zorg voor de geestelijke gezondheid.

Ze vindt namelijk dat het daaraan schort: "Als een samenleving nemen we onze geestesgesteldheid voor lief. Maar, net als bij het lichaam, is het belangrijk ook de geest gezond te houden." Jaarlijks valt ongeveer een kwart van de volwassenen ten prooi aan een geestesziekte, met depressie en angststoornissen als grootste boosdoeners.

Sahakian pleit voor eenzelfde voorlichting voor geestelijke problemen als voor lichamelijke problemen: "Dikwijls wachten mensen te lang met het zoeken van hulp, waardoor hun toestand moeilijker te behandelen wordt. We moeten het publiek leren waar ze op moeten letten en hen bewust maken van het belang van een tijdige diagnose en behandeling."

Naast deze maatregelen ziet Sahakian een grote rol weggelegd voor technologie. Enerzijds wordt het met spelletjes en trainingen op computers, tablets en consoles een stuk makkelijker om de geest fit te houden. Anderzijds kunnen met moderne apparatuur de fysiologische oorzaken en gevolgen van een geestelijk probleem eerder ontdekt worden.

Sahakian benadrukt wel dat het geen strijd om aandacht moet worden tussen fysieke en geestelijke gezondheid. De twee zijn intrinsiek vervlochten: een gezond lichaam zorgt voor een gezondere geest, en een gezonde geest maakt het krijgen van een gezond lichaam makkelijker.