NVWA onderzoekt besmetting Nederlands rundvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) onderzoekt berichten dat Nederlands rundvlees is besmet met de EHEC-bacterie. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. Hij kon niet direct zeggen op welke bedrijven het onderzoek zich richt.

In Zweden is in rundvlees van een Nederlandse slager de dodelijke EHEC-bacterie gevonden. Het vlees is volgens Zweedse media de afgelopen vier maanden door het hele land verkocht en zat in hamburgers en kebab. Het vlees is verspreid door een handelaar in Stockholm, die het inkocht bij een Nederlandse slager. Welke slager dat was, is niet bekend.

De Zweedse autoriteiten kwamen de besmetting op het spoor toen twee kinderen in januari ziek werden na het eten van hamburgers in Västerås, zo'n 75 kilometer ten westen van Stockholm. De kinderen overleefden de besmetting.

De NVWA heeft deze periode veel werk aan de Nederlandse vleessector. Vorige week werd een grootschalig onderzoek ingesteld naar fraude met paardenvlees. Vrijdag deed de autoriteit een doorzoeking bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees dat als rundvlees is verkocht.

De EHEC-bacterie zorgde in de zomer van 2011 voor onrust in Europa. In Duitsland overleden vijftig mensen aan de gevolgen en ook in Frankrijk, de Verenigde Staten en Zweden viel een dode. In Nederland raakten elf mensen besmet, maar niemand overleed.