PvdA: Verbod op hoerenlopen

De PvdA onderzoekt of hoerenlopen strafbaar moet worden gemaakt. Kamerlid Myrthe Hilkens reist donderdag naar Zweden om te bekijken of het strenge beleid daar helpt om gedwongen prositutie tegen te gaan, schrijft het AD maandag.

Wie in Zweden een prostituee betaalt, kan een boete of celstraf krijgen. "Een groot deel van de prostituees wordt dag in dag uit verkracht", stelt het Kamerlid. Volgens haar doet vijftig tot tachtig procent van de prostituees in Nederland haar werk onder dwang van een mensenhandelaar of pooier.

De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Tegelijk werd in Zweden hoerenlopen strafbaar gesteld. Hilkens zegt met een open geest te kijken wat Nederland van Zweden kan leren. "Het is niet mijn inzet meteen na mijn reis hoerenlopen te verbieden, maar ik sta er wel voor open."

Als het Zweedse beleid betekent dat vrouwen waar nu nog 'een beetje' zicht op is in flatjes verdwijnen, heeft het Nederlandse systeem volgens Hilkens misschien de voorkeur. De belangrijkste vraag is volgens haar of het illegale circuit in Zweden niet is gaan bloeien door het verbod.

Het was volgens haar naïef om van prostitutie een legaal beroep te maken. "Als het een gewoon beroep was, zou jij het heel normaal vinden als jouw zus morgen vertelt dat ze haar lichaam op de Wallen gaat verkopen om de rekeningen te betalen. Dat vind ik heel ongewoon en laten we dat vooral zo houden."

Dat hoerenlopen zo oud is als de mensheid zelf is volgens haar geen argument. "Moord is ook zo oud als de mensheid."

Update 17:03 uur:
Het strafbaar stellen van prostitutie is een 'totaal idioot plan'. Dat zegt Metje Blaak, voormalig woordvoerder van de belangenvereniging voor prostituees De Rode Draad. PvdA-Kamerlid Myrthe Hilkens meldde maandag dat zij gaat onderzoeken of een verbod op hoerenlopen helpt om de misstanden in de branche tegen te gaan. Blaak vindt een verbod een zeer slecht idee.

"Een verbod helpt de vrouwen helemaal niet", stelt Blaak, die zich jarenlang namens De Rode Draad inzette voor de belangen van prostituees. De Rode Draad ging in de zomer van 2012 failliet. "Alles gaat dan ondergronds, met alle negatieve gevolgen van dien."

Hilkens gaat deze week samen met ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers naar Zweden om te kijken of de strenge aanpak in dat land vruchten afwerpt. "Ik ken het Zweedse model maar al te goed", zegt Blaak. "Alles gebeurt daar illegaal, wat de vrouwen die als prostituee werken ook chantabel maakt."

De PvdA was dertien jaar geleden medeverantwoordelijk voor de afschaffing van het bordeelverbod. Volgens Blaak heeft de politiek de legalisering sindsdien 'kapotgemaakt'. "Prostitutie wordt nog steeds niet voor volwaardig aangezien."

Prostituees moeten zich in Nederland laten registreren. Dat moet zicht geven op de seksbranche, waarmee misstanden worden aangepakt. Het bezoeken van prostituees die illegaal werken of minderjarig zijn is strafbaar.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) kondigde twee jaar geleden aan dat een speciaal informatienummer in het leven zou worden geroepen voor hoerenlopers. Via dat nummer kunnen ze informeren of de prostituee legaal werkt.

Blaak heeft sindsdien niets meer vernomen van die infolijn. "Dat is helemaal niet doorgegaan. Ik denk dat Opstelten beseft heeft dat zijn plan te absurd voor woorden was."

"Prostitutieverbod totaal idioot" (Foto: Novum)