Dutroux blijft in cel

De Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux hoort maandag 18 februari of hij onder elektronisch toezicht vrij komt. Een speciale rechtbank wil om 14.00 uur het besluit bekendmaken in het paleis van justitie van Brussel. De uitspraak is openbaar.

Dutroux die geldt als de bekendste misdadiger van België, werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Volgens de Belgische wet kunnen veroordeelden hun straf buiten de gevangenis ondergaan. Zij worden dan onder meer door elektronische middelen gecontroleerd en moeten over een adres beschikken. De kans dat Dutroux met een elektronische enkelband uit de gevangenis mag, is echter zeer gering, menen kenners.

Zijn handlangster en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind vorig jaar voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster.

Update 08:52 uur:
De moeder van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux hoopt dat haar zoon niet vrijkomt. "Het is een recidivist in hart en ziel", waarschuwt ze maandag in Soir Magazine.

Dutroux hoort maandag of hij met elektronisch toezicht vrijkomt, maar zijn moeder ziet hem liever achter de tralies. "Hij zal nieuwe delicten plegen. Ik voel niet de minste behoefte dat hij vrijkomt", stelt de 78-jarige vrouw.

Volgens Jeanine L. heeft haar zoon geen realiteitszin. "Marc is niet klaar om te worden vrijgelaten omdat hij de verantwoordelijkheid voor zijn daden altijd bij anderen wil neerleggen", aldus de vrouw die voor het eerst in lange tijd naar buiten treedt.

De relatie tussen de moordenaar en zijn familie is overigens slecht. "Wist je dat hij me vertelde dat hij mij en zijn vader zou doden om sneller te erven?", verzucht ze.

Update 14:31 uur:
De Belgische kinderverkrachter en -moordenaar Marc Dutroux blijft in de cel. Zijn verzoek om onder elektronisch toezicht vervroegd vrij te komen werd maandag door een speciale rechtbank in Brussel afgewezen. Dutroux was niet aanwezig bij de zitting.

Het vonnis komt niet als een verrassing. Kenners hadden al aangegeven dat de kans zeer klein zou zijn dat Dutroux vrij zou komen. De rechtbank vond zijn verzoek onvolledig en onvoldoende gefundeerd. Zo was niet duidelijk, wat Dutroux na zijn vervroegde vrijlating wilde gaan doen.

Dutroux werd in 2004 veroordeeld tot levenslang en tbs voor onder meer moord, ontvoering, marteling en verkrachting van minderjarige meisjes. Hij zit zijn straf uit in de gevangenis van Nijvel.

Zijn handlangster en voormalige echtgenote, Michelle Martin, kwam eind augustus voorwaardelijk vrij. Zij werd opgevangen in een klooster in Malonne, bij Namen. 

Dutroux hoort of hij cel uit mag
Dutroux hoort of hij cel uit mag (Foto: ANP)