'Meer vrouwen op tv!'

Er moeten meer vrouwen te zien en horen zijn op televisie. Daarvoor pleit het -vrouwelijke - bestuurslid Shula Rijxman van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) zaterdag. Op dit moment is 'slechts’ 38 procent van de sprekers op tv vrouw. Bij nieuws- en opinieprogramma’s is dit zelfs 'maar’ 33 procent. 'Te laag', stelt Rijxman. Rijxman deed haar oproep zaterdag op het zogeheten Women Inc. Festival.

"We willen een afspiegeling zijn van de samenleving. Zolang experts, columnisten en andere sprekers op tv voor het overgrote deel uit mannen bestaan, slagen we er onvoldoende in om Nederland in zijn volledigheid te laten zien."

Om meer vrouwen op tv te krijgen moeten redacties van veelbekeken programma’s als Pauw & Witteman en De Wereld Draait Door en talentvolle vrouwen met elkaar in contact worden gebracht. Rijxman wil een lijst aanleggen van talentvolle vrouwen die op basis van hun expertise, spreekvaardigheid of positie een goede bijdrage kunnen leveren aan de programma’s op de publieke netten.

Niet op alle zenders zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Op zenders als Private Spice, Hustler TV en Passie XXX zijn vrouwen juist veel vaker in beeld dan mannen.

Publieke Omroep wil meer vrouwen op tv
Publieke Omroep wil meer vrouwen op tv (Foto: ANP)