Giftige rook bij brand in Hoogerheide

Bij een brand in een staalconstructiebedrijf in het Noord-Brabantse Hoogerheide is zaterdag giftige rook vrijgekomen. Zo'n zevenhonderd omwonenden van het bedrijf aan de Edisonweg wordt geadviseerd hun ramen en deuren dicht te houden en binnen te blijven, zegt een politiewoordvoerder.

Om 10.00 uur brak een brand uit in het bedrijf op een klein industrieterrein. De brandweer ontdekte dat er zinkpoeder aan het smeulen was. "Als er deeltjes zinkpoeder in de rook komen, wordt die rook erg giftig", legt de woordvoerder uit. Een medewerker van het bedrijf ademde rook in, maar kon ter plekke worden behandeld.

De rook hangt alleen in en om het pand. Omliggende bedrijven, een bouwmarkt, een manege en een scoutingvereniging zijn ontruimd. Mensen mogen het gebied niet meer in. De gemeente is bezig opvang te regelen voor het geval het gebied langer afgezet blijft.

De brandweer probeert de rook met speciale bluspoeder onder controle te krijgen. Verder wil de brandweer volgens de woordvoerder filterunits plaatsen en het zinkpoeder met zand afdekken.