Biefstukkoning: 'Het is paard'

De eigenaar van Steakhouse Piet de Leeuw geeft het toe: hij verkoopt paarden- in plaats van rundvlees.

In Het Parool geeft eigenaar Loek van Thiel vrijdag alles toe. Aanvankelijk ontkende hij in alle toonaarden. Maar nu geeft hij toe: het is paard, al 63 jaar. 'Toen ik toch eens experimenteerde met ossenhaas, begonnen de klanten te klagen.'

Het is dus altijd paard geweest bij Piet de Leeuw?
'Altijd paard. Voor mijn opa Piet de Leeuw sr. dit café in 1949 kocht, was hij paardenslager in Noord. Hij heeft de formule bedacht om bij het bier ook biefstuk te serveren, met brood om te dopen. Zijn zoon heeft het voortgezet, en tien jaar geleden nam ik het over. Het paardenvlees is als het ware een familietraditie.'

Is het ook familietraditie om erover te liegen?
'Er is wel een soort geheimhoudingsplicht. Er staat ook in het contract van ons personeel dat ze er niks over mogen zeggen. We hebben 'biefstuk' op de kaart staan, geen ossenhaas of zoiets. Ik heb nog nooit overwogen om op de menu's te zetten dat het paardenbiefstuk was. De mensen zaten te smullen, mijn zaak liep goed, waarom zou ik daar over nadenken?'

Dat bij Piet de Leeuw paardenbiefstuk wordt geserveerd, dat gerucht ging al jaren geleden al rond op eetschrijven.blogspot.com.