Inval bij frauduleuze paardenvleesverwerker Brabant

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft vrijdag een doorzoeking gedaan bij een vleesverwerker in Noord-Brabant vanwege mogelijke fraude met paardenvlees. Dat meldt het functioneel parket van het Openbaar Ministerie. Het bedrijf wordt verdacht van valsheid in geschrifte, oplichting en witwassen.

Het bedrijf verwerkte vermoedelijk paardenkarkassen uit Nederland en Ierland tot vleessnippers en mengde die met rundvleessnippers. De gemengde snippers werden volgens justitie vervolgens verkocht als 'puur' rundvlees.

Het is niet bekend of er een link is met de recente vondsten van paardenvlees in Ierse hamburgers en Engelse diepvriesmaaltijden. Onderzocht wordt aan welke landen het bedrijf heeft geleverd.

De opsporingsdienst van de NVWA doorzocht meerdere bedrijfspanden en een woning en nam administratie in beslag. Ook zijn monsters genomen van het vlees. Die worden geanalyseerd.

De NVWA voert sinds maandag een grootschalig onderzoek uit naar fraude met paardenvlees. Bij één bedrijf is het vlees geblokkeerd, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Of dit hetzelfde bedrijf dat vrijdag werd doorzocht betreft, is niet bekendgemaakt.