Henk Krol veroordeeld tot 750 euro boete voor hack

Fractievoorzitter van 50Plus Henk Krol moet 750 euro boete betalen voor het hacken van medische dossiers. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch vrijdag bepaald.

De rechtbank oordeelde dat Krol de media te snel heeft opgezocht na de computervredebreuk. Hij had eerst contact op moeten nemen met de kliniek waarvan hij de site hackte.

Justitie had eerder ook nog een voorwaardelijke boete van dezelfde hoogte geëist en een schadevergoeding van duizend euro. Omdat de rechter niet vreest voor herhaling, werd die niet opgelegd.

Krol kreeg de dossiers van de Brabantse kliniek Diagnostiek voor U in april in handen na een tip van een partijgenoot. Die had gehoord dat de dossiers in te zien waren met een code van vier cijfers. Toen het Krol lukte dat systeem te kraken, stapte de fractievoorzitter ermee naar Omroep Brabant. Diagnostiek voor U deed vervolgens aangifte van de hack.

Krol liet eerder weten een misstand aan de kaak te willen stellen, maar justitie zag dat anders. Volgens het OM zou de partijgenoot de code hebben afgekeken van een psychiater. De partijgenoot werd veroordeeld tot een voorwaardelijke boeten van 250 euro, conform de eis van justitie.

De rechtbank is het met Krol eens dat het aantonen van gebreken bij de bescherming van vertrouwelijke, medische gegevens een wezenlijk maatschappelijk belang kan dienen. De rechtbank vindt het gerechtvaardigd dat Krol inlogde en enkele dossiers raadpleegde en uitprintte. Dat Hij daarnaast nog meer gegevens van anderen heeft geraadpleegd en geprint, acht de rechtbank echter niet proportioneel.

Daarnaast oordeelt de rechtbank dat d e politicus niet meteen naar de media had moeten stappen en Diagnostiek voor U ruimer de kans had moeten geven te reageren.

Al met al twijfelt de rechtbank niet aan de goede bedoelingen van Krol, maar de grenzen van proportionaliteit en subsidiariteit heeft hij wel overschreden, is de conclusie.