Ushi-regisseur: critici houden niet van lachfilms

Paul Ruven maalt niet om de negatieve kritieken die hij krijgt voor zijn film Ushi Must Marry. De regisseur en scenarist had niets anders verwacht. "Alle Nederlandse filmmakers weten: critici hebben het niet op pretentieloze lachfilms", zegt hij vrijdag tegen het AD. "Ik wist waar ik aan begon."

Ruven laat weten dat Ushi Must Marry niet is bedoeld voor serieuze pers, maar voor fans van het typetje van Wendy van Dijk. In de komedie dreigt Ushi Hirosaki uitgehuwelijkt te worden aan een sumoworstelaar. De Japanse journaliste moet hard op zoek naar een geschiktere huwelijkspartner.

Ruven stelt dat komedies als Dumb and Dumber en Flodder door de serieuze filmpers vaak met de grond gelijk worden gemaakt. "Ik was jarenlang de lieveling van de filmcritici met zware, zwarte films", zegt hij. "Toen maakte ik de vrolijke lachfilm Filmpje! Dat mocht niet." Die komedie uit 1995 is gebaseerd op de typetjes Bob en Annie de Rooij van Paul de Leeuw.

Voor Filmpje! maakte Ruven veel korte films als De Tranen van Maria Machita en drama's als The Best Thing in Life met Ellen ten Damme. Ruven was vorig jaar als producent en scenarist ook verantwoordelijk voor Het Bombardement met Jan Smit, dat ook vernietigende kritieken kreeg.

De Nederlandse pers was niet mals over Ushi Must Marry. "Gevoelens van schaamte gaan over in medelijden", schreef de Volkskrant. "Arme vrouw achter bril, pruik en make-up." Ook De Telegraaf vond de film niet grappig. "Het scenario is dermate infantiel dat Wendy van Dijk er ook niet zo veel aan kan doen dat haar speelfilm je vooral kromme tenen bezorgt."