Draaiende Donner tegen verhoging griffierechten

Vicepresident van de Raad van State Piet Hein Donner noemt het plan om de griffierechten te verhogen disproportioneel. Dat is opvallend, omdat hij als CDA-minister van Binnenlandse Zaken in het eerste kabinet-Rutte medeverantwoordelijk was voor dit wetsvoorstel. In een interview met Het Financieele Dagblad bekritiseert Donner vrijdag het inmiddels afgeschoten voorstel.

De gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV wilde de kosten van gerechtelijke procedures op particulieren verhalen door de zogenoemde griffierechten te verhogen. Het aanspannen van zaken zou daardoor een stuk duurder worden. Het plan moest 240 miljoen euro opleveren, maar werd vorig jaar teruggedraaid door de vijf partijen in de zogenoemde Kunduz-coalitie.

Het huidige kabinet schrapte de verhoging van de griffierechten. Donner kan zich hier in vinden. "Hoezeer je met argumenten kunt komen dat de gang naar de rechter kostendekkend moet zijn, het kabinet moet zich ook afvragen of dat wel recht doet aan elementaire zaken die we met elkaar hebben afgesproken", zegt hij tegen het FD. "In een rechtsstaat moet je ook praktisch toegang tot de rechter hebben."