Groot fraudeonderzoek naar paardenvlees

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) voert sinds maandag een grootschalig onderzoek uit naar fraude met paardenvlees. Bij één bedrijf is het vlees geblokkeerd, wat betekent dat het niet mag worden gebruikt of verhandeld. Dat schrijft staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma (PvdA) mede namens minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) in een brief aan de Tweede Kamer.

In het onderzoek zijn ongeveer honderd bedrijven in beeld waar de NVWA tweehonderd monsters heeft genomen van vleessnippers, gehakt en levensmiddelen waarin vlees is verwerkt. Het gaat om slachthuizen, supermarkten en de handelaars en producenten die daartussen opereren.

Niet alleen verdachte bedrijven zijn gecontroleerd, maar ook zijn steekproeven genomen bij bedrijven in heel Nederland. Verder wordt niet alleen vlees waarin paardenvlees kan zitten getest, maar ook wordt paardenvlees getest op verboden middelen.

De onderzoekers kijken of paardenvlees in de producten is verwerkt, terwijl er rundvlees op het etiket stond. Daarnaast onderzoekt de NVWA bij veertig bedrijven de etiketten en controleert de identiteit van het vlees en de administratie. "Het is ontoelaatbaar dat consumenten doelbewust worden misleid voor eigen gewin", stelt Dijksma in een verklaring. De Europese Commissie stelt voor om de komende maanden in alle lidstaten controles uit te voeren, schrijft Dijksma verder.

In verscheidene Europese landen dook de laatste tijd paardenvlees op dat als rundvlees over de toonbank was gegaan. Vaak gaat het om prefab-voedsel als hamburgers, frikadellen en kant-en-klaarmaaltijden. De verontwaardiging is groot.

Diverse Nederlandse supermarkten hebben producten uit de schappen gehaald waarin paardenvlees was verwerkt terwijl dit niet op het etiket stond. Deze week bleek dat een Nederlands bedrijf een rol speelt in het schandaal, hoewel de eigenaar zegt dat het vlees altijd juist was gelabeld.