OM wil agent die op inbrekers schoot niet straffen

Een 39-jarige agent krijgt als het aan justitie ligt geen straf voor het gericht schieten op twee inbrekers in Deventer. Het Openbaar Ministerie wil wel dat de man schuldig wordt bevonden. De rechtbank velt over twee weken een oordeel.

De twee slachtoffers werden in februari 2010 betrapt bij een inbraak in de Kijkshop aan de Bisschopstraat in de Overijsselse plaats. Toen ze de winkel wilden verlaten, stuitten ze op de 39-jarige agent. Bij hun aanhouding schoot hij op ze. Een van de inbrekers werd in zijn been geraakt en de ander in zijn hoofd.

Volgens justitie gaat het bij een van de inbrekers om poging tot doodslag en in het andere geval om het opzettelijk toebrengen van zwaar lichamelijk letsel. Het OM vindt echter dat de agent geen straf verdient omdat het in een 'split second' gebeurde dat hij het verkeerde middel koos. "Bovendien mag een agent niet vluchten in een dergelijke situatie maar moet hij optreden." Ook houdt justitie rekening met het feit dat de man al drie jaar in onzekerheid leeft over de afloop van de zaak.

Het OM besloot in 2011 al de agent te vervolgen, omdat sprake zou zijn van 'putatief noodweer', waarbij iemand denkt dat hij wordt aangevallen, maar later blijkt dat hij zich heeft vergist. Tegen die beslissing dienden beide slachtoffers een klacht in bij het gerechtshof in Leeuwarden. Die verklaarde de klacht vorig jaar ongegrond en bepaalde dat de vraag of de agent handelde uit putatief noodweer moest worden voorgelegd aan een strafrechter.

Justitie oordeelt nu op basis van nader onderzoek dat van (putatief) noodweer geen sprake was. "De inbrekers hebben zich niet dusdanig gedragen dat de agent kon en mocht aannemen dat hij daadwerkelijk werd aangevallen", aldus het OM. De mannen hadden alleen een moker bij zich en de agent had ze ook met zijn wapenstok of pepperspray kunnen uitschakelen.