FOK! wat een weer...Grijs en langzaam zachter

Goedemorgen! Van de gladheid zijn we nog niet helemaal verlost, maar van de winterse neerslag voorlopig wel. Het was een bijzondere dag gisteren en daar kom ik zo nog even op terug. De komende nachten blijft het licht vriezen en blijft de kans op gladheid in de vroege ochtend dus aanwezig. Overdag komt de temperatuur 5 tot 8 graden boven 0 uit.

Voor vandaag kunnen we vrij kort zijn: grijs, nevelig en iets zachter weer. Meer valt er voor deze dag niet te vertellen. De temperaturen lopen uiteen van 3 graden in het noordoosten tot 7 of 8 graden in het zuidwesten. Hierdoor zal de nog aanwezige sneeuw op de meeste plaatsen snel gaan verdwijnen. Na de harde wind van gisteren neemt de wind vandaag steeds verder in kracht af.

Het was gisteren een vrij bijzondere situatie. Ik gaf eerder al aan dat de overgang naar het zachtere weer wel eens een moeilijk proces kon gaan worden en gisteren bleek het maar weer eens hoe lastig de natuur soms in elkaar zit. Diverse processen in de verschillende luchtlagen zorgden ervoor dat we allemaal soorten neerslag kregen. Sneeuw, ijsregen, ijzel en vervolgens opnieuw sneeuw. Dit is een proces wat je bij een 'dooiaanval' zeer zelden meemaakt. Ook landinwaarts waren er meldingen van regen met ijzel. Het was dus een bijzonder complexe situatie en dat maakt mijn hobby ook zo leuk. De overgang van koud naar zacht (-er) weer gaat hier vaak gepaard met één uurtje sneeuw, dat vervolgens overgaat in regen en dat was het wel. Een mooie belevenis was het gisteren en dat past wel in de winters van de laatste jaren.

Wij zouden graag zien waar onze users vandaag uithangen en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's verschijnen bij het weerbericht van morgen.

Wil je eindelijk wel eens weten waarom het steeds precies boven jouw hoofd regent? Of waarom de zon altijd lijkt te schijnen op het moment dat jij met een kater wakker wordt? Mail je vragen over het weer naar weer@fok.nl en de weercrew maakt je weer wijzer.

Sneeuwval in Den Helder DJ. Koelkast maakte deze foto tijdens de sneeuwval in Den Helder. Zelfs in Den Helder was het volop winter gisteren.