Hinder door gladheid in avondspits valt mee

Het verkeer heeft donderdag in de avondspits niet veel last gehad van gladheid door sneeuw of ijzel. De spits is volgens de ANWB iets drukker dan normaal, maar niet extreem. Op het hoogtepunt, rond 17.00 uur, stond het verkeer over 225 kilometer vast. Normaal staat er rond dat tijdstip zo'n 170 kilometer.

De grootste problemen deden zich voor rond Amsterdam. "Maar dat komt vooral doordat Rijkswaterstaat de spitsstroken heeft dichtgehouden", legt een woordvoerder uit. Rond Rotterdam en Den Haag stonden niet veel meer files dan normaal. Buiten de Randstad staan nauwelijks files vanwege de vakantie in sommige delen van het land.

Rijkswaterstaat heeft sinds woensdagavond zo'n 2500 ton zout gestrooid op de snelwegen. Er zijn vijfhonderd strooiwagens actief.

In de provincies Zuid-Holland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Utrecht en Flevoland geldt nog steeds code oranje vanwege ijzel. Eerder gold dat ook voor Zeeland, maar het KNMI trok de waarschuwing voor extreem weer voor die provincie aan het einde van de middag in.


Hinder door gladheid in avondspits valt mee (Foto: Novum)