'Paardenvlees was altijd juist gelabeld'

De Nederlandse onderneming die een rol speelt in het paardenvleesschandaal heeft geen paardenvlees als rundvlees verkocht. Het vlees was altijd juist gelabeld, stelt eigenaar Jan Fasen van Draap Trading tegenover de Britse krant The Guardian. Hij kreeg vorig jaar een celstraf voor het verkopen van paardenvlees als rundvlees.

Het bedrijf speelt mogelijk een centrale rol in het Europese schandaal met paardenvlees. Het kocht zestig ton paardenvlees op bij twee Roemeense slachthuizen waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden door heel Europa.

Draap, overigens een omkering van het woord paard, verkocht het vlees aan Franse bedrijven. De eigenaar van het in Cyprus geregistreerde bedrijf werd begin vorig jaar nog veroordeeld voor het verkopen van Zuid-Amerikaans paardenvlees als halal geslacht Nederlands rundvlees. Hij kreeg een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

Fasen verzekert dat de Roemeense leveranciers nooit fouten maakten in hun leveringen. "Er waren nooit problemen. Als ik paardenvlees bestelde, leverden zij paardenvlees. Er is nooit, maar dan ook nooit, paardenvlees als rundvlees geleverd. Ik was er honderd procent zeker van dat ik paardenvlees kocht."

Het werd volgens hem aan Spanghero in Frankrijk en bedrijven in België en Nederland verkocht. Daarbij zou duidelijk zijn aangegeven dat het om paard gaat. "Iemand heeft een fout gemaakt, maar wij waren het zeker niet."

Ook het Roemeense slachthuis benadrukt dat het vlees juist gelabeld was. Ook andere betrokkenen geven aan dat de fout niet bij hen ligt.

Het vlees van Draap werd opgeslagen in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Op uitnodiging van het bedrijf heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar volgens The Guardian woensdag een inspectie gehouden. De NVWA was donderdag niet direct bereikbaar om daar een toelichting op te geven.

Het verkopen van paardenvlees als rundvlees is niet toegestaan, maar financieel wel aantrekkelijk omdat paardenvlees goedkoper is. Met name in het Verenigd Koninkrijk wordt het eten van paardenvlees als 'not done' gezien. Veel Britten walgen dan ook van het idee dat zij misschien zonder het te weten paardenvlees hebben gegeten.