'Nederlandse ondernemer spil in paardenvleesgate'

Een Nederlandse ondernemer speelt mogelijk een centrale rol in het Europese schandaal met paardenvlees. Het bedrijf Draap Trading, dat in handen is van de Nederlander Jan Fasen, kocht zestig ton paardenvlees op bij het Roemeense slachthuis waarvan paardenvlees als rundvlees opdook in diepvriesmaaltijden, schrijven Britse media.

Het in Cyprus geregistreerde Draap sloeg het vlees op in een koelcel van het Bredase bedrijf Nemijtek. Vanuit daar zou het doorgestuurd zijn naar de Franse leverancier van de diepvrieslasagnes waarin paarden- in plaats van rundvlees bleek te zitten.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed woensdag onderzoek bij het bedrijf in Breda. Volgens Nemijtek gebeurde dat verzoek van het bedrijf zelf. "We vertrouwden het niet en hebben de NVWA gebeld", aldus een woordvoerder tegen boerderij.nl. Het bedrijf zegt zelf niets met de zaak te maken te hebben. De NVWA wilde het onderzoek niet bevestigen.

De ondernemer werd begin vorig jaar nog veroordeeld in een vleesfraudezaak. Hij kreeg van de rechtbank in Breda een jaar cel, waarvan drie maanden voorwaardelijk omdat hij Zuid-Amerikaans paardenvlees had verkocht als halal geslacht Nederlands rundvlees. Een Oosterhoutse vleeshandelaar kreeg een werkstraf voor medeplichtigheid.

De afgelopen weken werd in Groot-Brittannië, Zweden, Ierland en Polen paardenvlees aangetroffen in producten die werden gelabeld als rundvleesproduct. Verschillende diepvrieslasagnes van een Franse leverancier werden daarom uit de handel gehaald. Nederland werd dit weekend al door een Franse onderminister in verband gebracht met de producten.

De ministers van landbouw van landen die een rol spelen in het paardenvleesschandaal vergaderen woensdagavond in Brussel. Aanwezig zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, Luxemburg, Zweden, Roemenië en Polen. Nederland is niet aanwezig, meldt een woordvoerder van staatssecretaris van Landbouw Sharon Dijksma (PvdA) desgevraagd. Wel volgt Dijksma de ontwikkelingen op de voet.