Sandy dodelijkste storm in VS in veertig jaar

Superstorm Sandy was de dodelijkste storm in het noordoosten van de Verenigde Staten in veertig jaar. Daarnaast was het de op een na kostbaarste storm in de geschiedenis van het land. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerd rapport van het National Hurricane Center.

In totaal maakte Sandy 72 dodelijke slachtoffers. Nog eens 87 mensen verloren indirect het leven door Sandy. Zij overleden aan onderkoeling als gevolg van stroomstoringen, door koolmonoxidevergiftiging of bij opruimwerkzaamheden na de storm. In veertig jaar tijd waren door toedoen van een orkaan niet zoveel doden gevallen. In 1972 kwamen 122 mensen om het leven toen de VS werden geteisterd door orkaan Agnes. Een orkaan die in 1900 het Texaanse Galveston trof maakte tussen de acht- en twaalfduizend slachtoffers.

De schade die Sandy aanrichtte beloopt vijftig miljard dollar (37,3 miljard euro). Alleen orkaan Katrina richtte in 2005 meer schade aan. De kosten liepen toen op tot 108 miljard dollar, wat gecorrigeerd voor de huidige waarde van de dollar neerkomt op 128 miljard dollar (95,4 miljard euro).

De gevolgen van Sandy waren in een groot gebied merkbaar. Sandy richtte voornamelijk vernielingen aan in de Amerikaanse oostkust, maar er werden windstoten waargenomen tot in de staat Wisconsin in het westen en tot in Canada in het noorden. Als gevolg van de storm steeg het waterpeil in een gebied dat zich uitstrekt van Florida tot Maine. Meer dan 650 duizend huizen werden verwoest of raakten beschadigd en meer dan acht miljoen mensen kwamen zonder stroom te zitten.