Kostbaarste deel gestolen monstrans achtergebleven

De dieven die vorige maand op klaarlichte dag een monstrans uit het Utrechtse museum Catharijneconvent roofden, hebben het meest kostbare deel met de edelstenen achtergelaten in het museum. Dat heeft de politie woensdag bekendgemaakt. Eerder werd al bekend dat er een deel van de monstrans was achtergebleven, maar de politie wilde tot nu toe niet zeggen om welk deel het ging.

De stukken bleven achter omdat de daders werden gehinderd door medewerkers. Na een schermutseling lieten zij hun tas staan en sloegen op de vlucht.

Volgens de politie is de monstrans als kunstvoorwerp niet meer compleet en onverkoopbaar. Ook als het de dieven om het goud te doen is, komen zij bedrogen uit. Het omsmelten is een moeilijke klus en de opbrengst zal in verhouding zeer gering zijn.

Het regionale opsporingsprogramma op RTV Utrecht laat woensdagmiddag beelden van de kunstroof zien. Woensdagavond besteedt ook Hart van Nederland op SBS6 aandacht aan de diefstal.

Het gestolen object, een achttiende-eeuwse vergulde zilverenstralenmonstrans, was een van de topstukken van het museum. Het heeft een verzekerde waarde van 250 duizend euro. In een monstrans wordt in de katholieke kerk een geconsacreerde hostie bewaard. Het voorwerp was geleend van de Heilige Drie-eenheid in Amsterdam.

Tot dinsdag kwamen er bij de politie tussen de tien en twintig tips binnen. Een woordvoerder liet toen weten nog geen zicht te hebben op de daders.


Kostbaarste deel gestolen monstrans achtergebleven (Foto: Novum)