Inflatie stijgt naar drie procent

De inflatie in Nederland is in januari verder gestegen tot drie procent. Dat is de hoogste inflatie in ruim vier jaar. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag bekend.

In december lagen de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder. De verdere stijging in januari komt vooral door duurdere verzekeringen. Gemiddeld lagen de premies 7,7 procent hoger dan een jaar eerder. Per januari ging de assurantiebelasting omhoog van 9,7 naar 21 procent.

Benzine had juist een verlagend effect op de inflatie. De prijzen aan de pomp lagen weliswaar 3,2 procent hoger dan een jaar eerder, maar in december was dat nog 6,7 procent. Ook vakanties naar het buitenland hadden een drukkend effect op de inflatie.

De inflatie werd voor 1,4 procentpunt beïnvloed door btw en de assurantie- en energiebelasting. Dat is het grootste aandeel sinds 1992. Naast de hogere assurantiebelasting kwam dat door de hogere aankoopbelasting op nieuwe auto's en een hogere energiebelasting. Ook de btw-verhoging per 1 oktober speelt nog altijd mee.


Inflatie stijgt naar drie procent (Foto: Novum)