KLM laat reiziger betalen voor ruimbagage

Luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf april geld vragen voor bagage die meegaat in het ruim. Bij het van tevoren inchecken van bagage gaat het om vijftien euro, wie op Schiphol een niet-aangemelde koffer mee wil nemen, betaalt dertig euro. De KLM maakt de maatregel deze week bekend, schrijft de Volkskrant woensdag.

De KLM gaat daarnaast het gewicht en de afmetingen van handbagage strenger controleren. Wie een tas of koffer groter dan 55 bij 25 bij 35 centimeter bij zich heeft, of een die zwaarder is dan twaalf kilo, moet deze alsnog inleveren als ruimbagage. Daarvoor moet dan direct dertig euro worden betaald in onlangs geïnstalleerde pinautomaten bij de gates.

In de praktijk reizen veel zakenmensen al alleen met handbagage. De nieuwe prijzen zullen naar verwachting met name vakantiegangers treffen.

KLM hoopt met de maatregelen extra opbrengsten binnen te halen. Wie met KLM-dochter Transavia reist, betaalt nu al tussen de tien en honderd euro voor ruimbagage. Ook bij Air France-dochter HOP! moet tussen de vijftien en dertig euro worden betaald voor een koffer in het ruim.

De tarieven passen volgens de krant in de trend dat vliegmaatschappijen per vlucht steeds meer opties en prijzen aanbieden. Zo kunnen reizigers nu al kiezen uit wel of geen extra beenruimte, wel of geen stoelkeuze of tegen bijbetaling beter eten dan de andere passagiers.