'Kwaliteit ziekenhuizen niet beter na fusie'

Fusies tussen ziekenhuizen leiden niet tot betere kwaliteit van de zorg. Ook leidt het dikwijls niet tot lagere kosten. Dat schrijft de Volkskrant woensdag op basis van onderzoek van het Consortium Onderzoek Kwaliteit van Zorg.

Bestuurders zeggen bij fusies of een samenwerking dat de kwaliteit van de zorg toeneemt omdat behandelingen op een locatie worden geconcentreerd. Volgens de onderzoekers willen ze in werkelijkheid vooral hun strategische positie ten opzichte van omringende ziekenhuizen versterken en efficiencywinst behalen.

Volgens het consortium is er geen bewijs dat de kwaliteit beter wordt naarmate een arts meer patiënten behandeld. Ook worden vraagtekens gezet bij het argument dat een fusie leidt tot kostendaling. Een samengaan kost juist geld door bijvoorbeeld verhuizing of nieuwbouw.

Aanleiding voor het onderzoek was de golf ziekenhuisfusies die in 2011 begon en nog altijd niet klaar is. Vorig jaar keurde de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) zeven fusies goed, dit jaar worden er opnieuw zeven verwacht.