Moslimkinderen 'ziek' wegens carnaval

Volgens de voorzitter van het Marokkaans Platform in Roermond zijn islamitische kinderen vrijdag en masse thuisgebleven, omdat ze weigerden deel te nemen aan de carnavalsfestiviteiten op school. Dit zou namelijk niet halal zijn.

Voorzitter Khalid Ramdani, tevens gemeenteraadslid in Roermond namens de lokale Partij Voor De Eenheid, zei dat via Twitter. Hij stelt dat het gebeurde als reactie op de weigering van de scholenkoepel Swalm en Roer om tijdens carnaval rekening te houden met islamieten.

Volgens hem heeft de gemeente als reactie daarop leerplichtambtenaren veel ziekgemelde moslimpjes laten controleren. Ook Ramdani's 4-jarige dochter is gecontroleerd.

De wethouder voor onderwijs van Roermond, Wim Kemp, ontkent dat echter. Er zijn volgens hem geen signalen dat het verhaal van Ramdani klopt. Kemp stelt dat er vrijdag slechts zes controles waren, maar alleen van families die ervan verdacht werden vroeger op vakantie te willen vertrekken.

Ook wijst Kemp erop dat Swalm en Roer, dat zo'n 25 basisscholen beheert, wel degelijk rekening heeft gehouden met islamitische kinderen. Veel scholen hadden voor die kinderen een apart programma.

In een reactie beschuldigt Ramdani Kemp ervan zich schuldig te maken aan een welles-nietesspelletje. Hij zegt dat islamitische ouders net zoveel problemen hebben met carnaval als met kerstmis: "De volgende keer ga ik handtekeningen ophalen bij ouders die hun kinderen thuis willen houden. Dan kan Kemp zien hoeveel er dat zijn." Ook zegt hij dat slechts twee scholen het alternatieve programma aanboden.