Hindoes wassen zonden van zich af in Ganges

Aangevoerd door kloosterleiders op rijtuigen en met as besmeurde asceten hebben miljoenen Indiase Hindoes zondag een duik genomen in het open riool dat de Ganges heet. De duik in het ijzige water vindt plaats in het kader van het 55 dagen durende Kumbh Mela, het 'Kruikenfeest'. Zondag was de derde van zes dagen tijdens Kumbh Mela waarop hindoes de Ganges in gaan. Hindoes geloven dat ze met een duik in de Ganges op een van deze zes dagen hun zonden van zich af kunnen spoelen.

De naam van het Kruikenfeest is afgeleid van de mythe dat goden strijd leverden met demonen om een kruik, de 'kumbh', met nectar die onsterfelijkheid zou geven. Een van de goden ging er met de kruik vandoor, maar morste tijdens zijn vlucht vier druppels nectar. Iedere drie jaar wordt op een van de vier plekken waar de druppels neerkwamen een festival georganiseerd.

Deelnemers aan het festival lijken de afgelopen jaren moderne technologie te hebben omarmd. Veel asceten en religieuze leiders hadden zondag laptops en dure camera's bij zich. "We gebruiken deze moderne technologie om geïnformeerd te blijven", zei Maharaj Nirupanand, een asceet van een jaar of 40. "We kunnen ook onze religie beter uitdragen. Niet iedereen kan naar Kumbh komen. We kunnen deze plaatjes naar anderen sturen zodat ze kunnen zien wat een groot evenement dit is."