Strijd rond Damascus woedt verder

Het Syrische leger heeft zaterdag de hele dag met rebellen gevochten om een belangrijke snelweg die Damascus met het noorden van Syrië verbindt. Regeringsmilitairen werden ondersteund door Syrische gevechtsvliegtuigen.

De rebellen hebben de strijd rondom de Syrische hoofdstad sinds woensdag opgevoerd. Vrijdag veroverden ze een belangrijke controlepost op de snelweg tussen Damascus en het noorden. Ondanks de luchtaanvallen en artilleriebeschietingen hadden de rebellen zaterdag nog steeds delen van de snelweg in handen.

Volgens activisten zijn de gevechten nog maar het begin van een lange strijd om de hoofdstad. "Aan de aanval zijn meer dan twintig dagen voorbereiding voorafgegaan en de aanval wordt geleid door deserteurs uit het Syrische leger", zei activist Maath al-Shami. "Dit is een van de etappes in de opmars naar de hoofdstad (...) Damascus bestormen is niet makkelijk". Volgens Al-Shami staat er nog maar één controlepost tussen de rebellen en het Abbasid-plein in het centrum van Damascus.

Het Britse Observatorium meldde dat het leger zaterdag opnieuw luchtaanvallen uitvoerde op buitenwijken van Damascus, waaronder Zamalka en Douma. Rebellen slaagden erin een wooncomplex voor legerofficieren in de buitenwijk Adra in te nemen. Volgens Al-Shami staat het wooncomplex vlakbij de Adra-gevangenis, waar duizenden mensen worden vastgehouden.