Hitchcock: 'Psycho was een grap'

Psycho wordt over het algemeen gezien als een van de hoogtepunten in het oeuvre van Alfred Hitchcock. De film wist in 1960 publiek en criticasters te shockeren, maar de vraag is of Hitchcock het ook zo bedoeld heeft. Uit een tape van de BBC uit 1964 blijkt dat de regisseur de film zelf minder serieus nam.

De tape met het interview werd onlangs teruggevonden in de archieven. Hitchcock over zijn film: "De inhoud was behoorlijk amusant en een grote grap. Ik was verbijsterd dat mensen het zo serieus namen." Say whut?

"De film was bedoeld om mensen te laten gillen, maar niet meer dan bijvoorbeeld bij een achtbaan. Je moet niet te ver gaan, want je wil dat mensen uiteindelijk lachend de attractie verlaten."

Psycho vertelt het verhaal van een jonge dievegge die incheckt in het motel van de psychopathische Norman Bates. Destijds riep de film veel weerstand op vanwege de vroegtijdige dood van een hoofdpersoon en de expliciete moordscène (hoewel dat meer met slimme editting te maken heeft dan met daadwerkelijke gore). Een recensent van The Observer liep naar verluidt weg uit de film en nam prompt ontslag. 

Op 15 maart gaat Hitchcock in première, de film die het verhaal achter de schermen vertelt. Hitchcock wordt gespeeld door Anthony Hopkins en bevat verder namen als Scarlett Johannson en Helen Mirren.

Grapje!
Grapje!