Opiniepeilers: Berlusconi nadert centrumlinks

De Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi loopt volgens opiniepeilers in op de centrumlinkse lijsttrekker Pier Luigi Bersani. Bersani gaat nog altijd aan kop, maar de conservatieve coalitie onder aanvoering van Berlusconi ligt in de laatste opiniepeilingen voor de parlementsverkiezingen nog maar zeven procent achter.

De peilers schatten dat Bersani en zijn centrumlinkse bondgenoten over twee weken 35, en Berlusconi en co 28 procent van de stemmen halen. De middenpartij van premier Mario Monti lijkt op de valreep te worden overvleugeld door de protestbeweging van komiek Beppe Grillo. Diens populistische kruistocht tegen de gevestigde orde valt in de nasleep van de boekhoudfraude bij de bank Monte dei Paschi bij veel Italianen in goede aarde.

De omstreden mediamagnaat Berlusconi leek lang geen schijn van kans te maken op een nieuwe machtsgreep, maar maakte volgens opiniepeilers de afgelopen weken een verrassende opmars. Vorige week bedeelden peilers hem gemiddeld nog twee procent van de stemmen minder toe, ten gunste van centrumlinks.

Italië kiest op 24 en 25 februari een nieuw parlement. De vijftien dagen die aan de verkiezingen voorafgaan zijn opiniepeilingen verboden.