Kamp past beleid niet aan na aardbevingen

De twee aardbevingen die donderdagavond in Groningen plaatsvonden zorgen er niet voor dat minister van Economische Zaken Henk Kamp (VVD) zijn beleid aanpast. Donderdag zei Kamp tijdens een Kamerdebat dat hij pas een besluit neemt over eventuele vermindering van de gaswinning als nader onderzoek is gedaan.

"Ik snap goed dat Groningers zich ongerust voelen", zei Kamp vrijdagochtend. "Ik voel me betrokken bij gebeurtenissen." Hij wil eerst dat alle informatie over het risico op aardbevingen in Groningen duidelijk is voor hij een besluit neemt. Het kan nog een jaar duren voor er meer helderheid is.

D66 en GroenLinks, die beiden willen dat de gaswinning wordt teruggeschroefd, willen opnieuw met Kamp spreken. "Veiligheid of schatkist? GroenLinks zegt: neem gas terug nu", twitterde GroenLinks-Kamerlid Liesbeth van Tongeren. Ze willen dat volgende week opnieuw een Kamerdebat wordt gevoerd over de gaswinning.

Uit een vorige maand verschenen rapport blijkt dat de kans op krachtige aardbevingen in Groningen een stuk groter is dan gedacht. Voorheen werd aangenomen dat die niet sterker dan 3.9 op de schaal van Richter kunnen zijn, maar nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat 4 tot 5 mogelijk is.

De aardbevingen in Groningen stellen het kabinet voor een lastig dilemma. Terugschroeven van de aardgaswinning zoals geadviseerd door de inspectie, zou jaarlijks een strop van 2,2 miljard euro betekenen voor het kabinet. Ook zijn vele miljoenen mensen in Nederland, maar ook in Frankrijk, Duitsland en België afhankelijk van het gas, legde Kamp donderdag uit. De angst in Groningen zit er echter flink in nadat in augustus vorig jaar een aardbeving met een kracht van 3.6 plaatsvond.