Beroep VEB tegen redding SNS ingediend

De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft vrijdag het bezwaarschrift tegen de nationalisering van SNS Reaal ingediend bij de Raad van State. De VEB deed dat namens ruim duizend gedupeerde aandeelhouders en eigenaren van achtergestelde obligaties van SNS Reaal.

De beleggers werden een week geleden onteigend door minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem. Hierdoor zijn hun aandelen volgens de minister niets meer waard. "Een zo vergaande inbreuk in het eigendomsrecht van burgers vereist een rechterlijke toetsing", schrijft de VEB. Voorman Jan Maarten Slagter had de gang naar de Raad van State al direct na de onteigening aangekondigd.

De VEB wil dat de Raad van State toetst of de nieuwe Interventiewet wel terecht is toegepast. Volgens de vereniging zijn er serieuze kanttekeningen te plaatsen bij het onteigeningsbesluit.

De VEB wijst erop dat het besluit volledig is gestoeld op een nieuwe waardering van de vastgoedportefeuille van SNS Property Finance. Er zijn echter meerdere inschattingen gemaakt, en Dijsselbloem gebruikte de meest pessimistische. "Een 'second opinion' is hier op zijn plaats", schrijft de VEB.

Daarnaast wil de vereniging bij de hoogste bestuursrechter aankaarten dat de beleggers door de onteigening geen vorderingen meer kunnen doen jegens SNS Reaal of de bestuurders, vanwege bijvoorbeeld misleiding. Dit soort vorderingen kunnen immers alleen worden gedaan door huidige aandeelhouders.