Bertolucci: casting directors zijn vaak pedofielen

Bernardo Bertolucci werkt graag met jonge acteurs. Volgens de Italiaanse filmmaker moet zijn casting director dan ook een fijne neus hebben voor nieuw en jong talent. "Veel casting directors zijn eigenlijk pedofielen", lacht hij tijdens een interview naar aanleiding van zijn nieuwe film Io e Te, over twee pubers die ertoe zijn veroordeeld met elkaar in een kelder te wonen.

De twee pubers, een halfbroer en -zus, moeten het samen zien te rooien in de kelder van het ouderlijk huis, dat ze elk om hun eigen redenen proberen te ontvluchten. De twee ontwikkelen echter een intiem soort liefde voor elkaar en de sensuele spanning is soms om te snijden.

Bertolucci heeft het thema incest meermaals behandeld in zijn films. "Iedereen dacht bij het lezen van dit scenario natuurlijk ook gelijk weer aan incest. Of ik het nu ook zo ver laat komen, moet het publiek zelf maar bepalen."

In elk geval nam Bertolucci de gelegenheid te baat om weer met twee piepjonge, onbekende acteurs te werken. "Ze hebben een onbevangenheid waar ik veel creativiteit uit put", zegt hij. "Daarnaast zijn pubers veel directer en durven ze werkelijk alles aan. Dat maakt een productie best onvoorspelbaar, waar ik juist wel van houd."

"Het leuke aan pubers is ook dat je ze ziet groeien", legt Bertolucci uit. "De opnames van Io e Te duurden zo'n tien weken, in die tijd veranderden ze enorm."

De bijna 73-jarige regisseur kende zijn hoofdrolspeler Jacopo Olmo Antinori bijna niet terug toen hij hem laatst weer zag tijdens een première, enkele maanden na de opnames. "Hij is inmiddels 15 geworden en heeft zijn haar afgeknipt. Meteen een heel andere knul. Hij deed me nu denken aan Malcolm McDowell in A Clockwork Orange."