Aardschok Groningen 'zwaarste ooit'

In de provincie Groningen is donderdagavond een aardschok geweest. Dat heeft een seismoloog van het KNMI gezegd. Hoe zwaar de beving is, is nog niet duidelijk. De seismoloog sprak van een "zware beving". Waar het epicentrum ligt, is ook nog niet duidelijk. Hij is in elk geval gevoeld bij Uithuizen. Op Twitter melden veel mensen de schok.

Aardbevingen in de provincie hebben de afgelopen dagen de aandacht, nadat uit een rapport was gebleken dat de aardbevingen die worden veroorzaakt door de gasboringen in het gebied sterker worden dan eerder werd aangenomen. De kracht zou wel eens kunnen uitkomen op op 4 tot 5 op de schaal van Richter, zo bleek.

Daarop ontstond veel onrust in het gebied. Minister Henk Kamp (Economische Zaken) reisde af naar het noorden. De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) liet onlangs al weten in ieder geval 100 miljoen euro extra beschikbaar te stellen voor het preventief verstevigen van woningen en gebouwen.

Update 01.24 uur:
De eerste aardbeving die Groningen donderdagavond laat trof, had een kracht van 3,6. Dat meldt het Euro-Mediterraans Seismologisch Centrum (EMSC). Daarmee zou het de zwaarste schok ooit in het noorden van het land zijn. In augustus 2006 was er een aardbeving van 3,5 bij Westeremden.

Opnieuw aardschok in Groningen
Opnieuw aardschok in Groningen (Foto: ANP)