'Honderden kinderen dood door luchtaanvallen VS'

Aanvallen van het Amerikaanse leger in Afghanistan hebben de afgelopen vier jaar aan honderden kinderen het leven gekost. Dat heeft de Commissie voor de Rechten van het Kind van de Verenigde Naties donderdag gezegd.

De commissie zei verontrust te zijn over het feit dat de slachtoffers 'naar verluidt het gevolg zijn van een gebrek aan voorzorgsmaatregelen en het lukraak gebruik van geweld'. Het onderzoek van de VN wordt elke vier jaar uitgevoerd.

Vorig jaar april schreef speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten Radhika Coomaraswamy al in een rapport voor de Veiligheidsraad dat het aantal kinderen dat om het leven komt door luchtaanvallen 'uitgevoerd door pro-regeringskrachten, waaronder het Afghaanse Nationale Leger en de Internationale Strijdkrachten' ten opzichte van de vorige periode van vier jaar bijna is verdubbeld. In 2011 alleen al kwamen honderdtien kinderen om het leven en raakten 68 gewond.

De VS moeten volgens de Commissie voor de Rechten van het Kind 'concrete en stevige voorzorgsmaatregelen treffen om te voorkomen dat willekeurig geweld wordt gebruikt'. Dit moet er toe leiden dat niet langer burgers, onder wie kinderen, om het leven komen of verminkt worden.

Mensenrechten- en burgerrechtenorganisaties schaarden zich achter de bevindingen. "De VS moeten hun verplichtingen onder de internationale wetgeving nakomen om grondig en onafhankelijk burgerslachtoffers en geweld tegen kinderen te onderzoeken, de daders te berechten en de slachtoffers een schadevergoeding te betalen", aldus Jamil Dakwar, van de American Civil Liberties Union.