Schippers: privacy voldoende geborgd in nieuw EPD

De bescherming van persoonsgegevens zijn voldoende geborgd bij het vernieuwde elektronisch patiëntendossier (EPD). Dat schrijft minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) aan de Tweede Kamer.

Volgens Schippers kan de Vereniging van Zorgaanbieders voor Zorgcommunicatie (VZVZ) het contract met CSC, het bedrijf dat het nieuwe EPD het Landelijk Schakelpunt heeft gebouwd en beheert, opzeggen als blijkt dat de Nederlandse privacywetgeving onvoldoende wordt nageleefd. Overtreding van de bescherming van persoonsgegevens wordt in het contract aangemerkt als wanprestatie en is reden voor ontbinding van het contract en schadeloosstelling, aldus Schippers.

Schippers meldde eind vorig jaar nog dat het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) mogelijk gaat kijken naar de regels rondom de opvolger van het EPD. Aanleiding is het bericht dat de Amerikaanse overheid inzage zou kunnen eisen in medische dossiers.

Schippers stelt hierover dat met het CSC een aanvullende afspraak is gemaakt. CSC heeft beloofd eventuele 'aanwijzingen' van het CBP te verwerken. Als dat niet gebeurd, kan ook dat reden zijn voor ontbinding van het contract. "Ik ben van mening dat de VZVZ op deze wijze de opvolging van wet- en regelgeving heeft geborgd. Ik zal het CBP hiervan op de hoogte stellen", aldus de minister.